Naplňte s námi Kontejner pro Haiti

Vyučit se švadlenou, mít lepší garderobu, vybavenou třídu či školní knihovnu, mít čím se ošetřit… Takto a mnohem víc pomůže chudým Haiťanům kontejner s materiální sbírkou, kterou Arcidiecézní charita Olomouc vyšle letos na podzim do Karibiku. Lidé můžou Kontejner pro Haiti začít plnit již v těchto dnech. Uvidíme, zda váhu zásilky posílí na maximálních 14 tun.

Sbírka Kontejner pro Haiti potrvá až do 30. září 2017. Lidé dobré vůle tak do ní mohou přispět školními pomůckami, učebnicemi a knížkami ve francouzštině/angličtině, židlemi i lavicemi, sportovními, zdravotními a hygienickými potřebami a spoustou dalších věcí. „Budeme rádi také za letní oblečení a obuv, nejrůznější nářadí nebo i moskytiéry, které snižují riziko přenosu malárie. Stěžejní záležitostí je pro nás vybavit šicí dílnu, kterou otevřeli naši spolupracovníci v Gonaïves. Haiťané se mohou na šicích strojích naučit řemeslu, získat tak práci a zároveň začít šít školní uniformy, které jsou pro haitské školáky povinné, přestože spousta jejich rodičů si je nemůže dovolit zaplatit,“ sděluje Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc. Dále zdůrazňuje, že sbírka počítá hlavně se šlapacími šicími stroji, které jsou funkční. Elektrické by nebylo možné ve slumu zapojit, není tam totiž dostatek přívodu elektřiny.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti už 12 let. Za tu dobu zprostředkovala díky českým dárcům vzdělání víc jak 800 chudých dětí. Na místě zasahovala i bezprostředně po ničivém zemětřesení v roce 2010 a také loni na podzim po hurikánu Matthew, kdy se jí podařilo zajistit nové odolnější plechové střechy pro zhruba 40 rodin, také školy a zničené kostely. Opět s pomocí českých dárců.

Organizátorem sbírky Kontejner pro Haiti je Arcidiecézní charita Olomouc. Potřebné věci do sbírky mohou zájemci odevzdat také na sběrných místech Charity Šternberk:

• STŘEDISKO ŠTERNBERK - Opavská 13, Šternberk

kontaktní osoba Lukáš Borský

tel.: 734 390 734, 585 011 014

Příjem: každý pracovní den 7.00 - 14.30 hodin - nebo po předchozí telefonické domluvě

• STŘEDISKO UNIČOV - VOBIS centrum PRO VÁS - Nádražní 1433, Uničov

kontaktní osoba Bc. Kamil Jaroš

tel.: 733 755 862

Příjem: pondělí 8.00 - 14.00 hodin, středa 8.00 - 17.00 hodin - nebo po předchozí telefonické domluvě

• STŘEDISKO LITOVEL - Vítězná 1129, Litovel

kontaktní osoba Bc. Martina Sedlářová

tel.: 736 501 483, 585 341 444

Příjem: pondělí 8.00 - 15.30 hodin, středa 8.00 - 15.30 hodin - nebo po předchozí telefonické domluvě

Seznam svozových míst a podrobnosti o sbírce se dozvíte na www.haiti.cz.

Vaše dotazy zodpoví také osobně koordinátorka projektů na Haiti Klára Lőffelmannová na tel: 581 115 217, 739 500 402.

Do sbírky je možné přispět i finančně na účet: 43-9935450227/0100 nebo modlitbou.

DĚKUJEME!