Jsme s lidmi aneb poradny v první linii v boji s chudobou

Paní Janu bije manžel. Pan Josef ztratil přehled, co komu dluží. Paní Eva neví, jak zaplatí nájem s miminkem, které se jí brzy narodí. Všichni sklouzli do situace, na niž sami nestačí a kterou bez pomoci nedokážou vyřešit. Právě pro lidi v podobné situaci existuje v České republice 69 poraden, které provozuje Charita Česká republika. Loni jsme jejich prostřednictvím bezplatně pomohli téměř 35 000 lidí, každý z nich přitom v průběhu roku navštívil poradnu průměrně čtyřikrát.

Významné ocenění pro naši drahou kolegyni Teu Tihounovou

Zakladatelka české charitní mise v Zambii Tea Tihounová obdržela dnes v Praze in memoriam Cenu Gratias Agit. Z rukou ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka ji za ni převzala její maminka.

ČSOB pomáhá regionům - podpora Sociální rehabilitace Rozkvět

Přejeme hezký dobrý den.

Předmětem naší zprávy je prosba o Vaši podporu.

Náš projekt profesionálně vedených léčebných terapií, především zooterapií a muzikoterapií pro klienty s mentálním postižením Charity Šternberk je zapojen do grantu ČSOB, o jehož přidělení nyní rozhodují hlasy veřejnosti.

Sestry poskytující domácí péči žádají ministra Vojtěcha o zastání

Sestry domácí péče se ve středu 1. května v 11 hodin vypraví před budovu ministerstva zdravotnictví a stromy před ním ovážou červenými mašlemi. Tímto gestem se ve Svátek práce obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a žádají jej o zastání. Opakovaná jednání ukazují, že zdravotní pojišťovny se k této důležité a velmi efektivní části veřejného zdravotnictví, která se nachází ve vleklé krizi, chtějí dál chovat nespravedlivě. Sestry domácí péče jsou od loňského srpna ve stávkové pohotovosti a červené mašle se staly jejím symbolem.

Velikonoční přání 2019

Na Velký pátek Ježíš odevzdal svůj život a své vlastní lidství do Božích rukou.

Třetí den však vstal jako Pán života.

Přinesl nám lásku, úctu, odpuštění, smíření a spasení.

Požehnané Velikonoce přeje Pavlína Vyvozilová

Postní almužna 2019

Popeleční středou, letos 6. 3., začínáme postní dobu. Pro křesťany je to čas obrácení, tj. usměrnění, zrevidování svého vztahu k Bohu, k lidem kolem nás, k sobě samým, k přírodě, k věcem, k životu... Je to něco, jako když děláme alespoň jednou za rok úklid domácnosti. Je náročný, ale potřebný.

Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Ilustrační snímek

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Obyvatelé azylového domu jsou v náhradním ubytování

Požár azylového domu v Dalově

Po tragické události v Dalově zajistilo město pro evakuované klienty ubytování v azylových domech v Olomouci, Přerově a Kroměříži, kde jim bylo nabídnuto vybavení a zařízení v obdobném rozsahu jako v Dalově.

Ve spolupráci se zaměstnanci sociálně právní ochrany, šternberskou charitou, úřadem práce a dalšími zaměstnanci města se podařilo zajistit základní vybavení a oděvy všem evakuovaným osobám a všichni jsou již přemístěni do náhradních ubytování.

Poděkování Tříkrálovým koledníčkům

Děkujeme za koledování!

Otec arcibiskup Jan Graubner poslal farnostem toto poděkování, které nejlépe vyjadřuje i naše díky:

„Drazí bratři a sestry, píšu Vám, abych upřímně poděkoval za Tříkrálovou sbírku, která se v naší diecézi konala letos už po dvacáté. Především děkuji všem koledníkům, ale stejně tak i všem rodičům a organizátorům i spolupracovníkům této akce a samozřejmě všem štědrým dárcům. Zatímco v minulém roce se v diecézi vybralo přes 28 milionů korun, letos přes 29. Díky Vaší pomoci může Charita především ve Vašem okolí pořídit věci potřebné k zajištění kvalitní služby, ale také pomáhat potřebným ve světě. Všichni tak máte svůj podíl na díle lásky, které vidím jako projev živé víry a dobré svědectví evangelia. Peněžní výnos sbírky je pro Charitu důležitý, ale nemenší význam má služba koledníků, kteří ve vánoční době roznášejí lidem radost z Boha, který nás miluje tak, že se kvůli nám stal člověkem. Uchovejme si tuto radost z Boha a dopřávejme lidem v našem okolí zakoušet radost z Boha po celý rok.“

PLES CHARITY

Ples Charity 2019 se velmi vydařil a už se těšíme na další, který se bude konat dne 8. 2. 2020 v Újezdu u Uničova! Podívejte se do naší fotogalerie.