Velikonoční přání 2019

Na Velký pátek Ježíš odevzdal svůj život a své vlastní lidství do Božích rukou.

Třetí den však vstal jako Pán života.

Přinesl nám lásku, úctu, odpuštění, smíření a spasení.

Požehnané Velikonoce přeje Pavlína Vyvozilová

Charita: Zdravotní pojišťovny ohrožují domácí zdravotní péči

Představte si, že si u vás někdo objedná práci. Vy ji odvedete kvalitně, včas a v plném rozsahu. Vyúčtujete ji – a poté se dozvíte, že dostanete zaplacené jenom tři čtvrtiny. Připadá vám to správné a spravedlivé? Přesně takhle se totiž chovají už mnoho let zdravotní pojišťovny k Charitě Česká republika a dalším poskytovatelům domácí zdravotní péče. Říkají tomu regulace. A kvůli tomuto přístupu je nyní domácí péče ohrožena. I proto oznamujeme pokračování stávkové pohotovosti a za podpory odborů vyzýváme zdravotní pojišťovny k okamžitému řešení situace.

Postní almužna 2019

Popeleční středou, letos 6. 3., začínáme postní dobu. Pro křesťany je to čas obrácení, tj. usměrnění, zrevidování svého vztahu k Bohu, k lidem kolem nás, k sobě samým, k přírodě, k věcem, k životu... Je to něco, jako když děláme alespoň jednou za rok úklid domácnosti. Je náročný, ale potřebný.

Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Ilustrační snímek

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Postní almužna: má smysl být dobrý, snažit se, pomáhat…

Arcidiecéze olomoucká – Rodiny, kterým hrozilo, že jim vypnou elektřinu či plyn. Maminky samoživitelky, které neměly peníze na školní pomůcky nebo obědy pro své děti. Lidé bez domova. A také cizinci, kteří narazili na podvodníka a přišli tak o peníze, střechu nad hlavou i jídlo. Například takovým lidem loni pomáhaly Charity v Arcidiecézi olomoucké (Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje) za příspěvky z Postní almužny. Lidé dobré vůle do postních krabiček přispěli více než 2 300 000 korunami. Mnozí z nich si budou odříkat za potřebné i letos. V těchto dnech již míří do kostelů v Arcidiecézi olomoucké přes 24 500 postniček. Lidé si je vyzvednou o Popeleční středě (6. března) nebo první Postní neděli (10. března)...

Kontejner pro Zambii je v cíli. Pomáhá chudým vesničanům

Kontejner pro Zambii už je v cíli

Zambie – Život chudých vesničanů ze zambijské Chiparamby se v těchto dnech začíná zlepšovat. Přispívá k tomu kontejner plný pomoci od českých dárců. Ve spolupráci se sudoměřickými farníky jej vyslala za moře Arcidiecézní charita Olomouc. Sbírka vyrazila kamionem z Olomouce 6. prosince loňského roku, do cíle dorazila minulý týden. Od včerejška jsou už vybavení do škol, oblečení a obuv, zdravotnické pomůcky či zemědělské náčiní v oběhu. Dostávají je děti i chudé rodiny živící se zemědělstvím…

Obyvatelé azylového domu jsou v náhradním ubytování

Požár azylového domu v Dalově

Po tragické události v Dalově zajistilo město pro evakuované klienty ubytování v azylových domech v Olomouci, Přerově a Kroměříži, kde jim bylo nabídnuto vybavení a zařízení v obdobném rozsahu jako v Dalově.

Ve spolupráci se zaměstnanci sociálně právní ochrany, šternberskou charitou, úřadem práce a dalšími zaměstnanci města se podařilo zajistit základní vybavení a oděvy všem evakuovaným osobám a všichni jsou již přemístěni do náhradních ubytování.

Poděkování Tříkrálovým koledníčkům

Děkujeme za koledování!

Otec arcibiskup Jan Graubner poslal farnostem toto poděkování, které nejlépe vyjadřuje i naše díky:

„Drazí bratři a sestry, píšu Vám, abych upřímně poděkoval za Tříkrálovou sbírku, která se v naší diecézi konala letos už po dvacáté. Především děkuji všem koledníkům, ale stejně tak i všem rodičům a organizátorům i spolupracovníkům této akce a samozřejmě všem štědrým dárcům. Zatímco v minulém roce se v diecézi vybralo přes 28 milionů korun, letos přes 29. Díky Vaší pomoci může Charita především ve Vašem okolí pořídit věci potřebné k zajištění kvalitní služby, ale také pomáhat potřebným ve světě. Všichni tak máte svůj podíl na díle lásky, které vidím jako projev živé víry a dobré svědectví evangelia. Peněžní výnos sbírky je pro Charitu důležitý, ale nemenší význam má služba koledníků, kteří ve vánoční době roznášejí lidem radost z Boha, který nás miluje tak, že se kvůli nám stal člověkem. Uchovejme si tuto radost z Boha a dopřávejme lidem v našem okolí zakoušet radost z Boha po celý rok.“

PLES CHARITY

Ples Charity 2019 se velmi vydařil a už se těšíme na další, který se bude konat dne 8. 2. 2020 v Újezdu u Uničova! Podívejte se do naší fotogalerie.

Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Koledníci z Jilemnice. Foto Jakub Žák

Celkem 119 184 663 korun. Tolik se letos vybralo do 23 908 pokladniček Tříkrálové sbírky. Dnes místní charity pod úředním dozorem rozpečetily ty poslední a peníze z nich sečetly. Kluci a děvčata v přestrojení za tři krále koledovali a vybírali peníze do pokladniček prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika nyní děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.