Tříkrálová sbírka

Tříkrálová sbírka je akce organizovaná Charitou Česká republika a v ní sdruženými lokálními charitami. Akce navazuje na tradici koledování na Tři krále (tj. 6. ledna) a má charakter celonárodní sbírky, jejíž hlavní určení jde především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí.

Dary od obyvatel vybírají koledníci organizovaní do skupinek ve dnech 1.-14. ledna, přičemž jejich obvyklé uspořádání představují tři koledníci v dětském věku coby tři králové a jejich dospělý doprovod vybavený od pořádající charity průkazem koledníka (průkaz je reakcí na skupinky falešných koledníků, kteří se na sbírce přiživovali). Skupina je vybavena zapečetěnou kasičkou s logem Charity.

Do sbírky lze přispět i přímo na účet charity a dárcovskými SMSkami, u příležitosti sbírky se pořádají též různé charitativní koncerty a další akce.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v České republice. Koled se účastní pravidelně kolem 40 tisíc dobrovolníků, přičemž v roce 2009 se zúčastnilo téměř 50 tisíc dobrovolníků.

První takováto sbírka v novodobé historii proběhla v roce 2000 na území olomoucké arcidiecéze, iniciátorem sbírky byl moravský metropolita arcibiskup Jan Graubner. Následující rok byla pro velký úspěch zorganizována na celém území České republiky. Od té doby probíhá celostátně každý rok, přičemž nejvíce peněz se zatím vždy vybralo v olomoucké arcidiecézi.

Kontaktujte nás: