Charitní poradna NEDLUŽÍM je tu pro vás už deset let
29. února 2024 Články

Charitní poradna NEDLUŽÍM je tu pro vás už deset let

Charitní poradna NEDLUŽÍM je tu pro vás už deset let

Pobočky Charitní poradny NEDLUŽÍM najdete ve Šternberku, Uničově, Litovli, Moravském Berouně a Skrbni. Sociální pracovníci poskytují odborné sociální poradenství lidem, kteří se dostali do problémů z mnoha různých důvodů. Spolu s klienty hledají řešení jejich krize. Na daném území jsme nadto jedinou akreditovanou organizací, která může podávat návrhy na oddlužení zdarma. 

Mezi novinky patří rozšíření působnosti pracoviště v Moravském Berouně, které je podpořeno v rámci projektu OPZ+ „Akreditované dluhové poradenství v Moravském Berouně - CZ.03.02.01/00/22_018/0001587“. Veškeré činnosti poskytujeme lidem, kteří se dostali do problémů a tíživé životní situace. Často jsou příčinou dluhy, kdy situaci neumí nebo nemohou sami úspěšně řešit. Důvodů může být několik – nedostatečné kompetence, rodinná zátěž, nízké vzdělání, nedostatek informací či absence motivace učinit tolik potřebný první krok k tomu, aby svoji situaci změnili. Ten je však, paradoxně, stěžejní pro jejich znovuzačlenění se do společnosti. Na vině může být mnohdy i stud, že svoji situaci nedokáží vyřešit sami. Problémy s dluhy se však netýkají pouze těch nejchudších. V lednu roku 2024 počet osob v exekuci v ČR přesáhl 640.000. Podíl osob v exekuci ve Šternberku pak činil 6,35 %, v Litovli 3,54 %, v Uničově 5,20 %. Alarmující je situace v Moravském Berouně, kde podíl osob v exekuci dosahuje výše 13,35 %.

Sociální pracovníci Charitní poradny NEDLUŽÍM se stále vzdělávají, tak aby mohli pomoci odborně vyřešit velkou škálu krizových situací. Praktická pomoc spočívá např. v kontaktování věřitelů s domluvou splátkových kalendářů, řešení již stávajících exekucí či v podání návrhu na povolení oddlužení. Dále spolupracujeme s odborníky a advokáty v řešení sporných událostí, které přímo či nepřímo souvisí s dluhy. Neméně důležitá je i psychická podpora klientů či možnost jejich doprovodu k jednání s úřady. Sociální pracovníci se snaží být pro své klienty nejen odborníky na problematiku dluhů, ale i oporou pro start do nového života.

Důležitost pomoci 7 sociálních pracovníků Charitní poradny NEDLUŽÍM však nejlépe ilustrují příběhy klientů.

Příběh o panu Martinovi

„Pan Martin se na poradnu obrátil po návštěvě vykonavatelů soudního exekutora v rámci mobiliární exekuce. Exekuce byla zahájena na základě rozhodnutí soudu, jehož předmětem byl neuhrazený závazek vůči zdravotní pojišťovně na základě vydaného platebního výměru za dlužné pojistné. Při navázání spolupráce zjištěno, že pan Martin nenahlásil na své zdravotní pojišťovně, že se stal poživatelem invalidního důchodu s nárokem na jeho výplatu. Zdravotní pojišťovna jej tak neevidovala v kategorii státního pojištěnce a dluh na pojištění mu narůstal. Během spolupráce se podařilo dohodnout se zdravotní pojišťovnou částečné zastavení exekuce pro její pohledávku a náklady a rovněž dohodnout se soudním exekutorem splátkový kalendář pro náklady exekučního řízení, které klient řádně splácí.“

Poradna Nedlužím Poradna Nedlužím č.2