Velikonoční svátky, nejdůležitější část roku
27. března 2024 Články

Velikonoční svátky, nejdůležitější část roku

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, a tedy i nejvýznamnějšími dny pro naše charitní dílo. Pro jiné jsou to svátky spojené s příchodem jara, znovuzrozením a probuzením přírody. Ať už pro vás Velikonoce znamenají to, či ono, přejeme vám je pokojné a radostí naplněné.

Své slovo přidává i děkan P. Antonín Pechal: „Zanedlouho vstoupíme do slavení Velikonoc, které na rozdíl od Vánoc neprožíváme v atmosféře idylické pohody. Do centra naší pozornosti nejsou postaveny jesle s malým Ježíškem, ale kříž s umučeným Ježíšem. Ovšem právě proto máme Vánoce, protože jsou Velikonoce. Kdyby Pán Ježíš neumřel na kříži a nevstal z mrtvých, tak by žádné Vánoce neměly smysl. Velikonoce nám připomínají zástupnou oběť Ježíše Krista za každého člověka a zároveň to, že smrt není konečnou tečkou za lidským životem. Ukazují, že právě ve smrti máme naději přejít do nového života, který nám Ježíš otevřel. Díky tomu máme pevnou jistotu, že Bůh má každou lidskou situaci pevně v rukou, a pokud je člověk ochotný mu ji odevzdat, Bůh ji může změnit.“.

Co nás v následujících dnech čeká a co tyto dny znamenají?

Škaredá středa

Středa svůj nevšední název získala kvůli tomu, k jakým událostem v tento den došlo. Podle křesťanské víry Jidáš Iškariotský v tento den souhlasil s tím, že Ježíše zradí úřadům, což vedlo k Ježíšovu následnému zatčení a ukřižování. Středa před Velikonocemi má i jiné názvy, například Sazometná středa, Smetná středa nebo Černá středa. Tyto názvy nesouvisejí s životem Ježíše Krista, ale s činnostmi, které se v tento den vykonávaly – vymetaly se totiž komíny od sazí.

Zelený čtvrtek

Zeleným čtvrtkem začíná období tří nejdůležitější dnů Velikonoc, kdy byl Ježíš umučen, pohřben a poté vzkříšen. A proč se říká Zelený čtvrtek? Podle všeho nemá zelená barva nic připomínat, jedná se spíše o zkomolení původního německého názvu “Greindonnerstag”, což znamenalo “lkavý, plačtivý čtvrtek”.

Z Greindonnerstag se stal Gründonnerstag, přičemž grün znamená německy zelený, a tak pravděpodobně vznikl Zelený čtvrtek. Existují ale též názory, že označení vzniklo podle zelené barvy roucha, které si oblékal kněz v kostele, nebo podle zeleného jídla, které se v tento den tradičně konzumuje.

Velký pátek

Velký pátek je dnem, který připomíná ukřižování a smrt Ježíše Krista. Vzhledem k těmto tragickým a smutným událostem se mu někdy říká též Žalostný pátek nebo Bolestný pátek. Jedná se o šestý a tím pádem předposlední den Svatého týdne.

Bílá sobota

Rovněž se jí přezdívá Svatá nebo Světelná. Jde o den smutku a rozjímání, který tiše předznamenává nejdůležitější část Velikonoc – Zmrtvýchvstání Páně. Už večer se opět rozeznívají v kostelích zvony a přicházejí oslavy Velikonoční vigilie, což je noc ze soboty na neděli, kdy vstal Ježíš z hrobu. A kde se vzal název tohoto dne? Bílá barva je znakem čistoty a zároveň barvou roucha křtěnců, kteří se při velikonoční vigilii neboli o „velkou noc“ nechávají pokřtít.

Boží hod velikonoční – Neděle